Ballina Rajoni Sot votohet në 4 komunat e veriut të Kosovës/ Pjesëmarrja mjaft e...

Sot votohet në 4 komunat e veriut të Kosovës/ Pjesëmarrja mjaft e ulët

1

Zgjedhje të parakohshme lokale po mbahen sot në 4 komunat veriore të Kosovës me shumicë serbe: Mitrovicë e Veriut, Zveçan, Zubin Potok dhe Leposaviq. Komisioni Qendror i Zgjedhjeve njoftoi se në orën 8:00 se të 19 qendrat e votimit kanë qenë të hapura. Në garë janë 10 kandidatë, prej tyre vetëm Sllagjana Pantoviq e komunitetit serb, e cila garon si e pavarur për kryetare të Zveçanit.

Lista Serbe – partia më e madhe e serbëve në Kosovë – nuk merr pjesë në zgjedhje dhe u bëri thirrje qytetarëve serbë që ta bojkotojnë procesin. Thirrje të ngjashme bëri edhe Beogradi zyrtar. Ndërsa autoritetet e Kosovës u kanë bërë thirrje qytetarëve të dalin në zgjedhje, ato në Serbi kanë apeluar për bojkot. Komisioni Qendror i Zgjedhjeve vendosi kontejnerë nëpër rrugët kryesore në veri, që do të shërbejnë si qendra votimi. Policia e Kosovës tha se ka marrë të gjitha masat për një mjedis të sigurt gjatë procesit zgjedhor.

Korrespondentët e REL në terren raportojnë për pjesëmarrje të ulët në këto votime. Në një vendvotim në Zveçan, ku ka votuar kandidatja për kryetare e kësaj komune, Sllagjana Pantoviç, nuk ka votuar deri më tani askush tjetër përveç saj. Njëlloj raportohet të jetë situata edhe në komunat e tjera: Mitrovicë e Veriut, Zubin Potok dhe Leposaviq. Sipas raportimeve, votues shihen vetëm në ato lagje ku jeton komuniteti shqiptar.

Komunat në veri mbetën pa kryetarë nga nëntori i vitit të kaluar, kur përfaqësuesit serbë në atë zonë dhanë dorëheqje nga vendet e tyre të punës, për shkak të mospajtimit me një vendim të Qeverisë së Kosovës për riregjistrimin e makinave me targa ilegale serbe.