Ballina Vendi DASH sanksionon dy politikanë të tjerë në Ballkan

DASH sanksionon dy politikanë të tjerë në Ballkan

1

Zyra e Departamentit të Thesarit të SHBA ka sanksionuar dy politikanë të tjerë në Ballkan. Bëhet fjalë për dy zyrtarë të njohur në Bosnje, Marinko Cavara, President i Federatës së Bosnjë-Hercegovinës dhe Alen Seranic, Ministri i Shëndetësisë dhe Mirëqenies Sociale në Republika Srpska. Sipas DASH, ata kanë kërcënuar stabilitetin e rajonit duke minuar Marrëveshjet e Paqes të Dejtonit dhe proceset apo institucionet demokratike.

“Veprimi i sotëm përforcon angazhimin e Shteteve të Bashkuara për të promovuar llogaridhënien në Ballkanin Perëndimor, duke përfshirë për ata zyrtarë që minojnë proceset apo institucionet demokratike në Ballkanin Perëndimor dhe në këtë mënyrë kërcënojnë paqen, stabilitetin dhe prosperitetin e vendeve të tyre”, thuhet në deklaratën e DASH.

“Marinko Cavara dhe Alen Seranic kanë kërkuar secili të ndjekin axhendat etnonacionaliste dhe politike në kurriz të institucioneve demokratike dhe qytetarëve të Bosnjës dhe Hercegovinës”, tha nënsekretari i Thesarit për Terrorizmin dhe Inteligjencën Financiare, Brian E. Nelson.

“Marrëveshja e Përgjithshme Kuadër për Paqen e 1995-ës në BiH, e njohur gjithashtu si Marrëveshja e Paqes së Dejtonit, ishte një arritje e fituar me vështirësi pas një lufte që mori rreth 100,000 jetë në vend. Marrëveshja e Paqes e Dejtonit, e cila përfshin kushtetutën e sotme të BiH, vazhdon të jetë baza për strukturën e qeverisjes së BiH. 27 më vonë, BiH vazhdon të përballet me sfida nga ata që manipulojnë pozicionet e tyre të pushtetit, duke përfshirë në favor të interesave të tyre personale ose politike. Siç përcaktohet në Marrëveshjen e Paqes të Dejtonit, BiH përbëhet nga dy njësi: Federata e Bosnjë dhe Hercegovinës (FBiH) dhe Republika Srpska (RS)”, shton deklarata më tej. g.v/abcnews.al