Ballina Vendi Reuters/ Shqipëria po e zgjedh presidentin pa koncensus me opozitën

Reuters/ Shqipëria po e zgjedh presidentin pa koncensus me opozitën

1

Dalja në skenë e emrit të Bajram Begajt si kandidat për President është pasqyruar edhe në mediat ndërkombëtare. ‘Reuters’; ‘Protothema’; ‘Anadolu Agency’; ‘Nova.rs’ e shumë media të tjera shkruajnë se sot kryeministri Edi Rama dhe partia e tij kanë ka zgjedhur shefin e mbrojtjes së vendit për të qenë presidenti i ri. Aty përmendet edhe fakti që me Opozitën nuk kanë arritur një koncensus me Opozitën.

Artikulli i plotë i “Reuters”

Shqipëria do të zgjedhë shefin e mbrojtjes si president Kryeministri shqiptar Edi Rama tha të premten se partia e tij ka zgjedhur shefin e mbrojtjes së vendit për të qenë presidenti i ri, pasi nuk arriti të zgjidhte një kandidat me konsensus me opozitën. Gjeneral-major Bajram Begaj u bë shef i mbrojtjes së Forcave të Armatosura Shqiptare në vitin 2020, pasi mbajti poste të ndryshme brenda ushtrisë, kryesisht në fushën e mjekësisë. Rama tha se partia e tij diskutoi 26 emra, por më në fund vendosi se “Begaj është personi i duhur për të qenë president i Shqipërisë për pesë vitet e ardhshme.” Zgjedhja e presidentit të ri tashmë kishte dështuar gjatë tre raundeve në të cilat nevojiteshin tre të pestat e votave. Në dy raundet e fundit nevojitet një shumicë e thjeshtë dhe partia e Ramës tashmë ka 74 vota. Parlamenti pritet të mblidhet të shtunën në mbrëmje për të votuar kreun e ri të vendit. Roli i presidentit është kryesisht simbolik, megjithëse ka disa kompetenca mbi gjyqësorin dhe ushtrinë.

Kryeministri Edi Rama prezantoi sot kandidaturën e Partisë Socialiste për të marrë drejtimin e Presidencës. Ai është Bajram Begaj, komandanti i Forcave të Armatosura të Republikës së Shqipërisë. Begaj është propozimi i PS për president. Ai do votohet nesër në raundin e katërt që duhen vetëm 71 vota.