Ballina Lajme Butrinti është Shqipëri, jo Greqi. Britania e Madhe korrigjon gabimin

Butrinti është Shqipëri, jo Greqi. Britania e Madhe korrigjon gabimin

1

Muzeu britanik ka korrigjuar gabimin e tij ku e cilësonte Butrintin si pjesë të Greqisë.

Bëhet fjalë për një koleksion të vjetër monedhash nga “Buthrotum” (Butrint) që deri dje për britanikët konsiderohej si pjesë e Greqisë dhe sot është korrigjuar.

Anëtari i këshillit shkencor të UNESCO-s, Auron Tare thotë se i ka dërguar një letër Muzeut britanik lidhur me koleksionin e vjetër të monedhave nga “Buthrotum” (Butrinti), ku i kishte shkruar se Butrinti është pjesë Parkut Antik në Shqipërinë Moderne (Buthrotum Epirus Vlorë/Albania) dhe jo në Greqi si Buthrotum Epirus Greece.

“Jam i lumtur të njoftoj vendimin e sotëm të Muzeut Britanik për të ndryshuar emrin e vendndodhjes së Butrintit nga Buthrotum Epirus Greece në Buthrotum Epirus Albania.

Muzeu Britanik reagoi shpejt pas një letre që i dërgova Drejtorit të Përgjithshëm mbi saktësinë e terminologjisë së përdorur për të përshkruar Butrintin si qytet grek”, informon Tare.

Reagimi erdhi nga kuratori i Departamentit të Monedhave dhe Medaljeve në Muzeun Britanik, Tom Hockenhull. Ai iu përgjigj me një term të saktë duke e vendosur saktë origjinën e koleksionit të monedhave që vinte nga Butrinti si Buthrotum nga Epiri, ose Shqipëria moderne”, shkruan Tare.

Muzeu Britanik është krijuar në 1753 dhe është një muze publik kushtuar historisë njerëzore, artit dhe kulturës, i vendosur në Londër.

Muzeu u hap për herë të parë për publikun në 1759 dhe ishte muzeu i parë publik kombëtar që mbulonte të gjitha fushat e dijes.

Në koleksionin e saj përshihen 8 milionë vepra ku dokumentohet historia e kulturës njerëzore nga fillimet e saj deri në kohët e sotme moderne.