Ballina Bota SHBA: Putin ka ‘armatosur’ ushqimin, do bëjmë gjithçka të nxjerrim drithërat nga...

  SHBA: Putin ka ‘armatosur’ ushqimin, do bëjmë gjithçka të nxjerrim drithërat nga Ukraina

  1

  Koordinatori i Këshillit të Sigurisë Kombëtare të SHBA-së për Komunikimet Strategjike, John Kirby i tha CNN të dielën se presidenti rus Vladimir Putin ka ‘armatosur’ ushqimin me pushtimin e tij në Ukrainë.

  Kirby tha se administrata e presidentit amerikan Joe Biden dhe vendet partnere po punojnë për të kapërcyer një bllokadë eksporti që po shkakton një mungesë globale të ushqimit.

  “Absolutisht Putin ka armatosur ushqimin dhe ne po punojmë shumë me komunitetin ndërkombëtar dhe OKB-në për të gjetur mënyra për të qenë në gjendje ta nxjerrim atë drith në tregun ku i takon”, tha Kirby në një intervistë për CNN. Bllokada e eksporteve të Rusisë, pranoi Kirby, “do të ketë një ndikim global”.

  “Ne do të ndiejmë një pjesë të kësaj ndoshta edhe këtu, kjo është arsyeja pse ne po punojmë kaq shumë në përpjekjen për të gjetur rrugë alternative për të nxjerrë një pjesë të atij gruri,” tha ai.

  Në fillim të kësaj jave, CNN raportoi se lufta e Rusisë në Ukrainë mund të shtyjë deri në 49 milionë njerëz drejt urisë për shkak të ndikimit të saj shkatërrues në furnizimin dhe çmimet globale të ushqimit. Përfundimi në fjalë ka ardhur nga vlerësimet e OKB-së.