Ballina Bota Projekti i çmendur britanik; insekte dhe larva në mensat e shkollave fillore

  Projekti i çmendur britanik; insekte dhe larva në mensat e shkollave fillore

  1

  A do t’iu ofrohen fëmijëve në Uells insekte të ngrënshme si pjesë e një projekti ushqimor të qëndrueshëm? A janë të vendosura mensat e shkollave fillore në Uells për të futur insekte të ngrënshme, duke përfshirë krimbat e miellit dhe kriketat në gamën e tyre të produkteve që u ofrohen fëmijëve?

  Disa raporte mediatike kanë pohuar se fëmijëve të moshës 5 deri në 11 vjeç në katër shkolla fillore të Uellsit do t’iu ofrohen vakte të tilla si ‘bug bolognese’, pjesë e një projekti të udhëhequr nga Universiteti i Cardiff-it dhe ai i Anglisë Perëndimore, që synon të inkurajojë adoptimin më të gjerë të zëvendësuesve të mishit.

  Pra, synohet të përdoren larvat e mizave, karkalecat, milingonat, krimbat e miellit dhe dy mijë lloje të tjera insektesh, në vend të mishit e sojës. ELN iu drejtua Universitetit të Cardiff-it për një përgjigje dhe një zëdhënës tha se insektet nuk do t’iu ofrohen fëmijëve në këtë pikë të projektit si pjesë e vakteve të tyre shkollore.

  Zëdhënësi sqaroi se studimi do të lehtësojë seminaret dhe diskutimet me fëmijët rreth përfitimeve mjedisore dhe ushqyese të proteinave alternative. Universiteti i Cardiff-it tha si pjesë e këtij hulumtimi se projekti shpreson të jetë në gjendje të ofrojë një sërë proteinash alternative. Natyrisht, kjo do të varet nga vetë fëmijët dhe duhet marrë pëlqimi me shkrim i prindërve.

  Këto proteina do të përfshijnë ushqime me bazë bimore dhe mund të llogarisin insekte të ngrënshme, në varësi të faktit nëse ato kanë marrë miratimin e “Novel Foods”, apo Agjencisë së  Standardeve të Ushqimit deri në atë moment.

  Studiuesit shpresojnë t’iu ofrojnë fëmijëve një produkt të quajtur “VeXo”, i cili kombinon proteinat e insekteve dhe bimëve. Dr. Christopher Bear, me bazë në Shkollën e Gjeografisë dhe Planifikimit të Universitetit të Cardiff-it, tha: “Ne nuk po ushqejmë fëmijët me karkaleca dhe ndoshta as krimbat e miellit.

  Ajo që do të bëjmë do të varet nga legjislacioni për ushqimet e reja, pas ‘Brexit’. Por, krahas ofrimit të mundshëm të insekteve të ngrënshme, do të ofrohen edhe produkte proteinike me bazë bimore.

  Për qartësi të mëtejshme, ne nuk po i detyrojmë fëmijët të hanë insekte. Ne nuk po përpiqemi t’i bindim fëmijët që të kalojnë tek insektet, por po mbrojmë konsumin e tyre dhe bindim prindërit e tyre të bëjnë të njëjtën gjë”.