Ballina Lifestyle & Showbiz Një simptomë e ngjashme e trurit shihet tek të moshuarit me obezitet...

Një simptomë e ngjashme e trurit shihet tek të moshuarit me obezitet dhe njerëzit me Alzheimer

1

Një studim i ri e lidh obezitetin me modelet e humbjes së indeve të trurit që mbivendosen me ato që shihen në sëmundjen e Alzheimerit.

Truri i të rriturve të moshuar me obezitet shfaq modele të humbjes së lëndës gri që janë jashtëzakonisht të ngjashme me ato që shihen te njerëzit me sëmundjen e hershme të Alzheimerit, sugjeron një studim i ri. Këto modele mbivendosen në vendndodhjen e humbjes së indeve me fjalë të tjera, pacientët me Alzheimer shfaqin një shkallë shumë më të madhe të atrofisë së trurit sesa të rriturit obezë të së njëjtës moshë, të shëndetshëm njohës.

Megjithatë, hulumtimi i ri, i botuar në Journal of Alzheimer’s Disease, nuk mund të zbulojë shkakun e saktë të kësaj humbjeje të indeve, as nuk mund të përcaktojë se cili nga pjesëmarrësit e shëndetshëm kognitivisht, obezë mund të vazhdojë të zhvillojë demencë, tha Burns për Live Science. Kjo është pjesërisht për shkak se analizat kapën vetëm një pikë në kohë, në fillimet deri në mesin e viteve ’70 të secilit pjesëmarrës.

Në të ardhmen, Morys dhe kolegët e tij synojnë të kryejnë një provë të madhe klinike për të parë nëse trajtimet e humbjes së peshës mund të mbrojnë nga hollimi i mëvonshëm i kortikales dhe nga rënia njohëse.

/rtsh.al/