tvkombi
tvkombi

Kriza energjetike: BE përshkruan propozimet për kufirin e çmimit të gazit përpara takimit të premten.

Lajme

Publikuar ne:09:01 - 05/10/2022

Komisioni Evropian ka përshkruar strategjitë e mundshme për të kufizuar çmimet e gazit pasi blloku përballet me një krizë energjie të afërt këtë dimër, njofton Euronews.

Shtetet anëtare janë të ndara për masat emergjente të krijuara për të ulur inflacionin në rritje mes luftës së Rusisë në Ukrainë.

Një propozim është një kufi i përkohshëm “fleksibël” mbi çmimet e gazit për të siguruar që Evropa mund të vazhdojë të sigurojë mjaftueshëm gaz, tha të martën komisionerja e BE-së për energjinë Kadri Simson.

Një opsion tjetër mund të jetë një “kornizë” në mbarë BE-në për një kufi çmimi për gazin e përdorur për të prodhuar energji elektrike, i cili do të kombinohej me masa për të siguruar që kërkesa për gaz të mos rritet si rezultat, tha ajo.

Udhëheqësit e BE-së do të takohen të premten për të debatuar mbi strategjitë e kufirit të çmimit të gazit.

Javën e kaluar, Franca, Italia, Polonia dhe 12 vende të tjera të BE-së i kërkuan Komisionit të propozojë një kufi më të gjerë çmimi që synon të gjithë tregtinë me shumicë të gazit.

Por Gjermania, blerësi më i madh i gazit në Evropë dhe Holanda janë mes atyre që kundërshtojnë.

Rusia ka ulur dërgesat e gazit në Evropë që nga pushtimi i Ukrainës në shkurt, me Moskën që fajëson shkurtimet ndaj sanksioneve perëndimore të vendosura në përgjigje të pushtimit.

Që atëherë, BE ka rënë dakord për ligjet emergjente për të mbushur depozitimin e gazit dhe taksat e fitimit të papritur për të mbledhur para për të ndihmuar konsumatorët me faturat.

Kritikët e kufirit të çmimeve

Një analist i energjisë tha për Euronews se një kufi i çmimit të energjisë ishte një “territor i paqartë” për Bashkimin Evropian.

Sektori energjetik i BE-së është kryesisht i liberalizuar dhe funksionon sipas rregullave themelore të ofertës dhe kërkesës.

“Përshtypja ime është se shtetet anëtare po shohin çmimet dhe sasitë në izolim dhe kjo është e vështirë për shkak të ekonomisë,” tha Elisabetta Cornago, një studiuese e lartë e energjisë në Qendrën për Reformën Evropiane.

“Është e vështirë të imagjinohet një nivel i tillë i ndërhyrjes në treg, ky është një territor i paeksploruar.”

Kufiri i çmimit të energjisë do të “fillonte shpejt të kushtojë miliarda” sepse do t’i detyronte qeveritë të subvencionojnë vazhdimisht diferencën midis çmimit real të tregut dhe çmimit të kufizuar artificialisht, tha një tjetër ekspert.

“Nëse jeni të suksesshëm dhe çmimet janë të ulëta dhe ju ende merrni gaz, konsumatorët do të rrisin kërkesën e tyre: çmimi i ulët do të thotë kërkesë e lartë. Sidomos tani që po vjen dimri,” tha Bram Claeys, një këshilltar i lartë në Projektin e Asistencës Rregullatore.

“Kjo rritje e kërkesës do të rrisë çmimet përsëri, duke ushtruar presion mbi kufirin tuaj të gazit ose buxhetin tuaj të qeverisë. Përsëri, do të ketë rrezik për të mos marrë mjaftueshëm gaz.”  ( Sipas Euronews )

Ju sugjerojmë